Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till avdelningen för radiologi

Avdelningen bedriver forskning samt undervisning inom både grund-, specialist- och forskarutbildning och är en del av institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin

Här kan du läsa mer om radiologins roll i sjukvård, forskning och undervisning


Vi välkomnar Mats Geijer ny professor i diagnostisk radiologi

I höstas tillträdde Mats Geijer som ny professor i radiologi. Han kommer närmast från Lunds universitet där han varit specialist inom diagnostisk radiologi.
Se ett inslag i SVT "Nya metoder inom röntgenvården" med Mats från i höstas och den då pågående Röntgenveckan i Örebro.
– AI kan användas på många olika sätt, både för att upptäcka förändringar och för att hjälpa till med att tolka dem. Det har ju funnits i mammografi under lång tid, i mer än ett decenium (...).
Se filmen om och med Mats från professorsinstallationen i våras.
Foto: Per Karlsson


Vi välkomnar Isabella Björkman-Burtscher ny professor i neuroradiologi

Första augusti tillträdde Isabella Björkman-Burtscher som ny professor i neuroradiologi. Hon ser nu fram emot att vara med och utveckla radiologin vid vår fakultet och institutionen för klinikska vetenskaper. Radiologin, en specialitet vars stämpel som servicedisciplin allt mer suddas och som istället blivit ett allt starkare redskap i forskningens mångfacetterade detektivarbete. Läs mer om hennes tankar och visioner. Läs en annan version av artikeln i Akademiliv med fina bilder från Isabellas verksamhet.
Also in English Isabella Björkman-Burtscher: “Radiology is diagnostic detective work”

Se filmen om och med isabella från professorinstallationen i våras


Möt Erika Fagman, som skrev årets avhandling vid fakulteten

FORSKNING: Erika Fagmans avhandling förbättrade diagnostiseringen av protesendokardit, vilket gett omedelbar nytta för patienterna. Nu har hon tagit emot priset ”Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin”. Hon tycker själv att det känns bra att hennes forskning kan komma patienterna till nytta redan i dag. Erika Faman arbetar även kliniskt som thoraxradiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i det nya BOIC-huset.

Protesendokardit (PVE) är en infektion på och eller runt en inopererad hjärtklaffprotes, en protes du får till exempel på grund av förträngning i aortaklaffen. Diagnosen är ovanlig och drabbar framför allt äldre och oftast män (85%). Tillståndet är allvarligt och förenat med hög sjuklighet och dödlighet om den inte upptäcks i tid. Läs hela intervjun


 

Sahlgrenska akademin har klinisk examination av nyanlända läkare

SAMVERKAN: Den första strukturerade kliniska examinationen för nyanlända läkare, OSCE, genomfördes nyligen på Medicinareberget. Sahlgrenska akademin ger examinationen i samarbete med Umeå universitet, som ansvarar för Socialstyrelsens snabbspår för nyanlända läkare.

Lars Börjesson som har stor erfarenhet av kliniska examinationer, samordnar Sahlgrenska akademins medverkan i Socialstyrelsens snabbspår, med administrativt stöd av Jennie Bengtsson, som är studiehandläggare på institutionen för kliniska vetenskaper. Läs mer i Akademiliv om examinationen. Läs mer om kursen här
(Foto: Elin Lindström Claessen)


Studie om luftbubblor som orsak till peroperativ stroke fick internationellt pris

UTMÄRKELSER: Vid The VEITH Symposium i New York 15-19 november belönades studien Air bubbles are released by thoracic endograft deployment. An experimental study, med det fina priset ”Award for best Global Podium Presentation during the VEITH meeting”

Studien är gjord av Mårten Falkenbergs forskningsteam i ett samarbete mellan Sahlgrenska Akademin och Chalmers, avdelning Strömningslära. Mårten Falkenberg jobbar på avdelningen för radiologi vid vår institutionen. Läs mer om priset.

Kontaktinformation

Avdelningen för radiologi

Sahlgrenska universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg

Besöksadress:
Bruna Stråket 11, plan 02

Telefon:
031-342 76 73

Fax:
031-82 29 95

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2019-07-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?