Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bildteknik i fokus på Röntgenveckan

Nyhet: 2012-09-10

Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är tillsammans med Västra Götalandsregionen värdar för Röntgenveckan den 10-14 september. Där presenteras det senaste inom bildteknik som ger sjukvården nya möjligheter i framtiden att ställa diagnos.

Röntgenveckan är inte bara ett event för röntgenläkare och röntgensjuksköterskor. Nu deltar drygt 1 200 personer med koppling till röntgen: undersköterskor, sekreterare, tekniker och fysiker, men också andra inom bild- och funktionsmedicin.

Nobelpristagare och astronaut

Deltagarna får träna på den senaste tekniken inom röntgendiagnostik. Ett exempel är att röntgensjuksköterskor ges möjlighet att träna på att tolka bilder, något som kan komma att bli aktuellt i framtiden. Dessutom visas hur röntgenläkare och kirurgläkare arbetar i sjukhusets hybridsal där de tillsammans utför avancerade behandlingar och operationer med hjälp av röntgendiagnostik.

Medverkar gör också Arvid Carlsson, Nobelpristagare och forskare vid Sahlgrenska akademin, som talar om forskningens betydelse, samt astronauten Christer Fuglesang.

Bredd och spets

– Vi har landets bredaste radiologiska verksamhet, men också mycket hög kunskapsnivå inom alla delar av diagnostiken och stor erfarenhet av bildstyrd behandling inom alla organområden, säger Anne Olmarker, verksamhetschef för radiologin på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

– Thoraxradiologin i Göteborg är landets bästa, men även inom röntgen av hals- och nacktumörer finns en stor klinisk kunskap liksom inom bukområdet. Med den stora transplantationsverksamheten inom sjukhuset krävs en röntgenavdelning som både kan diagnostik och kan hjälpa till med behandling.

Nytt centrum för bildteknik

Radiologin har som specialitet genomgått en otrolig utveckling tack vare att bildtekniken blivit så dominerande inom diagnostisering och behandling. Ett konkret bevis på detta är Bild- och interventionscentrum som byggs på Sahlgrenska sjukhuset, Västra Götalandsregionens största satsning genom tiderna.

Läs mer om Röntgenveckan här: http://www.rontgenveckan.se/

Kontakt:
Anne Olmarker, verksamhetschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
0736-601513
anne.olmarker@vgregion.se

Mikael Hellström, professor i radiologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
0736-601558
mikael.hellstrom@gu.se


 


 

AV:
031-786 38 69

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Kontaktinformation

Avdelningen för radiologi

Sahlgrenska universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg

Besöksadress:
Bruna Stråket 11, plan 02

Telefon:
031-342 76 73

Fax:
031-82 29 95

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2013-07-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?